Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

The goddamn particle...

Ίσως θα έπρεπε να γράψω περισσότερα για την υπόθεση του μποζονίου του Higgs, αλλά αυτή την περίοδο δεν προλαβαίνω καθόλου. Οπότε, απλά θα παραθέσω μερικά λίνκς σχετικά.


1. Seminar at CERN: Update on the Higgs Boson searches at the LHC, 4th July 2012 (το βίντεο του σχετικού σεμιναρίου με τις ανακοινώσεις από το CMS και το ATLAS)
2. So, is Higgs finally here? (μια περίληψη του τι παρουσιάστηκε στο σεμινάριο)
3. Hunting for Higgses (μια ακόμα περίληψη)
Και κάποια στοιχεία σχετικά με το σωματίδιο και τον μηχανισμό Higgs,
4. Higgs 101 (by John Conway)
5. Why We Need the Higgs, or Something Like It (by Sean Carroll)

Ένα τελευταίο θέμα που θέλω να αναφέρω έχει να κάνει με την όλη βλακεία σχετικά με το "σωματίδιο του θεού". Κάποιοι έχουν μείνει με την εντύπωση ότι η ονομασία "σωματίδιο του θεού" δόθηκε από τον Higgs ή τον Lederman ή δεν ξέρω και εγώ ποιον άλλον φυσικό. Προφανώς αυτό και δεν ισχύει. Η ιστορία θα έλεγα ότι είναι τώρα πια αρκετά γνωστή, αφού έχει αναφερθεί τόσες πολλές φορές, αλλά ας την αναφέρω και εδώ. Η όλη υπόθεση ξεκινά λοιπόν από τον εκδότη του Lederman, ο οποίος δεν θεώρησε αρκετά αξιοπρεπή τον τίτλο, "The goddamn Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?" και προχώρησε στην αλλαγή σε, "The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?". Προφανώς η δεύτερη διατύπωση ήταν πολύ πιο πιασάρικη για τους γνωστούς... παντογνώστες και κόλλησε (σε σημείο που για να συνεννοηθείς θα πρέπει να το αποκαλέσεις έτσι...) μαζί με όλες τις γελοίες συνεπαγωγές που την συνοδεύουν στην προσπάθεια να αποκτήσει νόημα η συγκεκριμένη χωρίς νόημα ονομασία (το σωματίδιο που δημιουργεί την ύλη, που δίνει ύπαρξη και άλλες τέτοιες μπούρδες).



Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι ποιο Higgs έχει βρεθεί τελικά... τώρα αρχίζει η πλάκα...

4 σχόλια:

manos είπε...

Gia mia akomh fora vlepoume pws mpainei to marketing sthn episthmh kai ta kanei ola salata..
Vale apo th mia to 'God Particle', apo thn allh ena fanatiko xristiano/islamisth/protestanth pou fovatai mhn vrhkan ton theo, prosthese sto telos ton danezh pou leei oti kati tha ginei kai den tha to vroune giati h alazoneia mas einai megalh na theloume na doume to swmatidio tou THEOU, kai exeis olo to paketo!
Ante sthn ygeia mas.

Gia ligo pio episthmonika zhthmata, to cross section tou swmatidiou pou vrethike einai sta +/-1.1σ apo ta provlepomena apo to standard model higgs opote eimaste aisiodoksoi

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι εν μέσα μιας πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης που καθένας μετράει τις χρηματοδοτήσεις, κάποιο κύριοι έπρεπε να ανακοινώσουν κάτι για να δικαιολογήσουν τα δις που απορροφούν;

Vaggelis είπε...

Θα πρότεινα το βιβλίο "The Breathtaking Beauty of Particle Physics" ,Bruce A. Schumm
που στο Κεφάλαιο 9 έχει μια ωραία εξήγηση σχετικά με το σωματίδιο Higgs
"Standard Model and the Higgs Boson"
http://scipp.ucsc.edu/~schumm/expo/ch9_hop.pdf

Vagelford είπε...

Nice...