Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Αχιλλέας Παπαπέτρου (1907-1997)

Την Πέμπτη 29/3/2012 στις 18:30, ο Dieter Hoffmann του Max Planck for the History of Science, θα δώσει μια διάλεξη στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών (Μαρασλή 4) με θέμα τον Αχιλλέα Παπαπέτρου.

Κάποιες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του μπορεί να βρει κανείς στο προηγούμενο link με την νεκρολογία του από τον J. Stachel (ή και εδώ), ενώ στην wikipedia υπάρχει η σύντομη αναφορά στην συνεισφορά του στη θεωρία της σχετικότητας:
...chart for Ernst vacuum family, Majumdar-Papapetrou electrovacuums, Dixon-Papapetrou equations...

- Papapetrou-Dixon equations (ή Mathison–Papapetrou–Dixon equations) είναι οι εξισώσεις που περιγράφουν την κίνηση σωματιδίων που έχουν και spin.
- Οι λύσεις Majumdar-Papapetrou είναι κλασική οικογένεια λύσεων των εξισώσεων πεδίου του Einstein (και του Maxwell, αφού μιλάμε και για φορτία) με αξονική συμμετρία που προκύπτουν και από τον φορμαλισμό του Ernst (όπου με κατάλληλη επιλογή μιας κλάσης λύσεων, το πρόβλημα του να βρεις μια λύση των εξισώσεων πεδίου ανάγεται στο να βρεις λύσεις της εξίσωσης του Laplace, της οποίας οι λύσεις είναι γνωστές; τέτοιες λύσεις αλλά χωρίς φορτία είχε παράγει και ο Weyl).
- Τέλος, ο φορμαλισμός του Ernst μπορεί να γραφεί σε πολύ καθαρή μορφή στις Weyl-Papapetrou συντεταγμένες (Weyl-Papapetrou chart), στις οποίες εκφράζονται γενικά οι αξονικά συμμετρικές λύσεις του Ernst που σήμερα αποτελούν μια πολύ πλούσια οικογένεια λύσεων με πολλές εφαρμογές, μέχρι ακόμα και στην περιγραφή του εξωτερικού των αστέρων νετρονίων.


Στην φωτογραφία από το ΝΕΒ του 1988, ο κύριος με το κουστούμι στα δεξιά είναι ο Αχιλλέας Παπαπέτρου.
(Pictured left to right: A. Malis, C. Kokorelis, P. Stavrinos, C. Kolassis, N. Kolyvodiakos, T. Christodoulakis, A. Kehagias, D. Sklavenites, B. Xanthopoulos, E. Haliasos, L. Iliadakis, K. Mastronikola, N. Spyrou, S. Bonanos, A. Economou, A. Stogiannidou, T. Papakostas, S. Persides, C. Ragiadakos, A. Papapetrou, A. Z. Wang, D. Tsoubelis)

Ο Παπαπέτρου είναι ένας μεγάλος φυσικός με αναγνωρισμένη συνεισφορά στη θεωρία της σχετικότητας, που δυστυχώς όμως δεν είναι και τόσο γνωστός στην Ελλάδα.

Update (30/3/12):

Αχιλλέας Παπαπέτρου (1907-1997) (Achilles Papapetrou) from Vagelford on Vimeo.


Υπάρχει τώρα πια ένα άρθρο για τον Παπαπέτρου και στην ελληνική wikipedia...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις ποιός κάλεσε τον Dieter να μιλήσει για τον Παπαπέτρου??

Vagelford είπε...

Δεν ξέρω, αλλά υποθέτω ότι θα έχει κάποια σχέση με το ΜΙΘΕ ή το Παιδαγωγικό, λογικά. Αλλά μπορεί και όχι. Δεν ξέρω πάντως.