Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Αιμοδοσία

Με αφορμή κάποια πρόσφατα περιστατικά, σκέφτηκα να γράψω δύο πραγματάκια, ας πούμε ενημερωτικά, για την εθελοντική αιμοδοσία.

Η εθελοντική προσφορά αίματος γενικά θα έλεγα ότι είναι γνωστή στον πολύ κόσμο, δεν είναι όμως και η μοναδική εθελοντική προσφορά που μπορούμε να έχουμε. Κανείς μπορεί να δώσει και επιμέρους στοιχεία του αίματος, όπως είναι τα αιμοπετάλια, κάτι που μάλλον δεν είναι και τόσο γνωστό.

Αιμοδοσία

Η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι αρκετά απλή και όπως είπα μάλλον γνωστή. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να πάει σε ένα κέντρο αιμοδοσίας (υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο) όπου συμπληρώνει μία καρτέλα με τα στοιχεία του και με κάποιες ερωτήσεις έτσι ώστε να υπάρχει ένα σχετικό ιατρικό ιστορικό, του κάνουν ένα σύντομο έλεγχο στον αιματοκρίτη και την πίεση και μετά μπορεί να δώσει αίμα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Δίνεις πρώτα κάποια δείγματα, τα οποία θα εξεταστούν για τυχών ασθένειες ή επικινδυνότητα του αίματος γενικά, και μετά γεμίζεις μια φιάλη αίματος και τελείωσες. Απλά πρέπει να περιμένεις λίγα λεπτά μετά για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχεις καμία παρενέργεια.

Το κάθε πότε μπορείς να δώσεις αίμα εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό, αλλά πρακτικά είναι θέμα πολιτικής των νοσοκομείων. Γενικά, μπορείς να δώσεις κάθε 3 μήνες.



Δότης Αιμοπεταλίων

Εκτός από μονάδες αίματος, μπορεί να δώσει κανείς και επιμέρους στοιχεία του αίματος όπως είπαμε και παραπάνω. Ένα από τα στοιχεία του αίματος που γενικά χρειάζεται είναι τα αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι ο παράγοντας που βοηθά στην πήξη του αίματος και τα χρειάζονται συνήθως ασθενείς που κάνουν θεραπείες σχετικές με καρκίνο (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία), ασθενείς που έχουν AIDS ή ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση. Από όσο γνωρίζω, στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο διαδεδομένη η εθελοντική προσφορά αιμοπεταλίων. Η διαδικασία είναι λίγο πιο περίπλοκη από την απλή αιμοδοσία. Ο δότης, πρέπει πρώτα να κάνει κάποιες εξετάσεις που θα καθορίσουν αν μπορεί να δώσει αιμοπετάλια. Αφού πάρει τα αποτελέσματα, μπορεί μετά να κανονίσει ένα ραντεβού για τη διαδικασία αφαίρεσης των αιμοπεταλίων, η οποία είναι και σχετικά πιο χρονοβόρα. Η διαδικασία αποτελείται συνήθως από 5-6 κύκλους, όπου σε κάθε κύκλο αφαιρείται μια ποσότητα αίματος η οποία φυγοκεντρίζεται, αφαιρούνται τα αιμοπετάλια και μετά ότι περισσεύει επιστρέφει στον δότη. Η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα, αλλά μπορεί να πάρει και περισσότερο και είναι σχετικά επίπονη για τον οργανισμό. Γι' αυτό συνήθως αποκλείονται από την διαδικασία άτομα που έχουν ιστορικό με προβλήματα καρδιάς.
Προκειμένου να δώσει κανείς αιμοπετάλια πρέπει ακόμα να έχει αποφύγει την λήψη φαρμάκων που επιδρούν στην λειτουργία των αιμοπεταλίων, όπως είναι η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως είναι το voltaren.
Τα αιμοπετάλια έχουν ακόμα κάποιες ιδιαιτερότητες. Η διάρκεια ζωής τους είναι λίγες ημέρες πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποθηκευτούν για πολύ καιρό όπως το αίμα. Από την άλλη όμως μπορεί να δώσει κανείς αιμοπετάλια σχεδόν κάθε 15 ημέρες. Φυσικά οι συχνές προσφορές αιμοπεταλίων είναι μια ταλαιπωρία στην οποία δεν θα έβαζε κάποιος το εαυτό του χωρίς σημαντικό και ενδεχομένως προσωπικό λόγο. Αλλά 1-2 φορές ενδιάμεσα στις συνήθεις αιμοδοσίες δεν μου ακούγονται κακές.


Κάποια επιπλέον πράγματα για την διαδικασία της αφαίρεσης συνιστωσών του αίματος μπορεί να δει κανείς στο λίνκ http://en.wikipedia.org/wiki/Apheresis.

Τα παραπάνω είναι καθαρά ενημερωτικά και πρόχειρα. Το καλύτερο είναι όποιος ενδιαφέρεται, να απευθυνθεί σε ένα αιμοδοτικό κέντρο για να ενημερωθεί πιο διεξοδικά. Ανάγκη για αίμα και αιμοπετάλια πάντως θα υπάρχει πάντα.

Καλή Υγεία.

--------------------------------------
Update: Σκέφτηκα να βάλω και μερικά λινκς σχετικά με τις αιμοδοσίες.

http://www.aimodosia.org/
και κάποια τηλέφωνα από το site
Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αιμοδότης
blog.e-healthgr: Αιμοδοσία
Δότες Αιμοπεταλίων

9 σχόλια:

@vaggelis1984 είπε...

Πολύ ενδιαφέρον θέμα και νομίζω ότι ΟΛΟΙ πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά και να μην το θυμηθούμε όταν το έχουμε μόνο ανάγκη (χτύπα ξύλο :) )

Y.Γ Vagelford γράψε μας και τις εντυπώσεις σου για το στρατό, τον τρόπο που ξοδεύονται τα χρήματα κτλ.

Vagelford είπε...

Ο στρατός Βαγγέλη, είναι μεγάλη κουβέντα που δεν μπορώ ακόμα να την κάνω...

ange-ta είπε...

Vagelford,

Η ανάρτηση σου με τρομάζει.
Καλή υγεία!!!!!!

Vagelford είπε...

Μην τρομάζεις Anze-ta.

Ανώνυμος είπε...

δηλαδή όλα καλά;;;
ange-ta

Vagelford είπε...

Ναι, ναι, όλα καλά. Μέχρι στιγμής, μόνο δότης...
Μην ανησυχείς.
Ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον.

ange-ta είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα!
Το ποστ σου δεν πηγε χαμένο. Προσφερθηκα να πάω δότης σε φίλο. Μέχρι τώρα, επειδή είμαι υποτασική δεν μπόρεσα να δώσω ούτε στο μπαμπά μου, που το είχε χρειαστεί.
Ελπίζω, όμως τωρα που η πίεση έχει περάσει το 10 να τα καταφέρω.

test είπε...

Ευχαριστώ για την αναφορά.

Στο παρακάτω link έχω την ίδια ανάρτηση με κάποιες διορθώσεις και παραπάνω Link (πχ. του χάρτη με όλα τα κέντρα αιμοδοσίας στην Ελλάδα).
http://www.bmlabs-mag.gr/?p=2104

lykwn είπε...

ligo asxeto, alla mias kai anaferes ta aimopetalia, to parakatw link leei kati endiaferon gia th fygokentrish tous sth teleftaia paragrafo (pws ginetai kai de mplekontai oi swlhnes kai ti sxesh exei me toys spinors toy dirac :P)

http://www.umsl.edu/~fraundorfp/p231/spinexcl.html