Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η ενημέρωση στη μπλογκόσφαιρα: Update

Πραγματοποιήθηκε χθές λοιπόν η εκδήλωση "Η ενημέρωση στη μπλογκόσφαιρα: Επανάσταση ή συνέχεια με άλλα μέσα;», που ανέφερα πριν από λίγο καιρό εδώ.

H Ψιλικατζού έχει ανεβάσει στο blog της αυτά που είπε στην ομιλία της, και τα είπε μια χαρά.

3 σχόλια:

---. είπε...

:)

Ανώνυμος είπε...

http://www.parapolitiki.com/2011/03/blog-post_803.html

τι παίζει με αυτό? νόμιζα ότι η σύντηξη δεν είναι εφαρμόσιμη για παραγωγή ενέργειας

Vagelford είπε...

Λοιπόν, του έριξα μια ματιά και από θεωρητική άποψη φαίνεται αρκετά μούφα.

Η όλη ιστορία αφορά την σύντηξη υδρογόνου με νικέλιο.

Στην εργασία που το παρουσιάζουν αυτό το πράγμα, έχουν σε κάποιο σημείο ένα theoretical interpretation, όπου ξεκινάνε παρουσιάζοντας τις ενεργές διατομές για να συμβεί αυτή η διαδικασία και δείχνουν ότι η πιθανότητα για έναν πυρήνα νικελίου να απορροφήσει ένα πρωτόνιο είναι της τάξης του $$\reverse \opaque 10^{-12349}$$.
Οπότε λένε μετά ότι ο τρόπος που μπορεί να συμβαίνει τελικά αυτή η διαδικασία είναι μέσω του Debye screening του πρωτονίου από τα ηλεκτρόνια μέσα στο Νικέλιο, που φέρνει τελικά το πρωτόνιο πιο κοντά στον πυρήνα του Νικελίου και άρα αυξάνει την πιθανότητα της σύλληψης.
Ένας πρόχειρος υπολογισμός όμως του μήκους Debye μέσα στο Νικέλιο, δίνει ένα μήκος της τάξης του 0.5 Angstrom που είναι η ακτίνα Bohr του Υδρογόνου. Αυτό το μήκος είναι τουλάχιστον 3 τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από το μήκος στο οποίο αναφέρουν ότι θα θέλανε να πλησιάσει το πρωτόνιο στον πυρήνα του Νικελίου. Άρα η όλη θεωρία πάει περίπατο.

Μπορεί να γράψω κάτι σχετικά.