Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

KIC 8462852: Ένα ιδιάζον άστρο

Πάει καιρός από την τελευταία φορά που έγραψα κάτι στο blog, αλλά αυτή η ιστορία που εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα είναι πολύ ενδιαφέρουσα για να μην την σχολιάσω έστω και σύντομα.

Αυτές τις μέρες λοιπόν, ήρθε στην επικαιρότητα η πρόσφατη εργασία των T. S. Boyajian et al. με τίτλο "Planet Hunters X. KIC 8462852 - Where's the Flux?" (arXiv:1509.03622 [astro-ph.SR]) και η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων του τηλεσκοπίου Kepler του άστρου KIC 8462852. Το άστρο αυτό λοιπόν παρουσιάζει αρκετά ιδιάζουσες καμπύλες φωτός και συνολικά χαρακτηριστικά, που κάνουν την "φυσική" τους εξήγηση πολύ δύσκολη. Από την διερεύνηση του συνόλου των παρατηρήσεων ένα σενάριο αναδεικνύεται ως το επικρατέστερο φυσικό σενάριο και αυτό είναι ότι κάποιο αρκετά σπάνιο κοσμικό γεγονός έχει συμβεί, το οποίο πιθανότατα ενεργοποιήθηκε από την διέλευση ενός άλλου άστρου το οποίο διατάραξε τις τροχιές του νέφους των κομητών που περιβάλει το άστρο (κάτι σαν το δικό μας νέφος του Oort) με αποτέλεσμα η εσωτερική περιοχή του αστρικού συστήματος να έχει κατακλυστεί από κομήτες οι οποίοι διαλύονται ή συγκρούονται προκαλώντας έτσι τις περίεργες αλλαγές στην ένταση των καμπύλων φωτός του κεντρικού άστρου.

Όσο αστροφυσικά ενδιαφέρουσα και αν είναι αυτή η προοπτική, υπάρχει μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πιθανή εξήγηση, και αυτή είναι η πιθανότητα το όλο φαινόμενο να οφείλεται σε κάποια τεχνητή κατασκευή, δηλαδή πρακτικά μια κατασκευή τύπου Dyson (Dyson sphere) στην φάση της δημιουργίας της από έναν εξωγήινο πολιτισμό. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζει η νέα εργασία των Jason T. Wright et al. με τίτλο "The Ĝ Search for Extraterrestrial Civilizations with Large Energy Supplies. IV. The Signatures and Information Content of Transiting Megastructures" (arXiv:1510.04606 [astro-ph.EP]).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπορεί να βρει κανείς στο άρθρο στο physicsgg, Εξωγήινοι πολιτισμοί τύπου II και το άστρο KIC 8462852, και στα άρθρο στο Centauri Dreams, KIC 8462852: Cometary Origin of an Unusual Light Curve?, What’s Next for Unusual KIC 8462852?, και KIC 8462852: The SETI Factor. Όπως και να έχει, αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ειδικότερα αν εγκριθούν οι έξτρα παρατηρήσεις που ζητούν οι επιστήμονες προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο άστρο.


Προσωπικά πάντως βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη συγκυρία, την ώρα που φαίνεται να αμφισβητείται η ανάγκη εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος και εξάπλωσης πέρα από τα όρια του πλανήτη μας.
Εγώ έχω μόνο ένα σχόλιο να κάνω σχετικά...




Update (21/10/15 #BackToTheFuture Day): Ο Jason Wright είχε ένα ενδιαφέρον tweet σήμερα σχετικά με της καμπύλες φωτός που περιμένει κανείς από την διέλευση ενός αντικειμένου μπροστά από τον φωτεινό δίσκο ενός άστρου,


Το tweet αυτό παραπέμπει στο tweet του Hugh Osborn, ο οποίος έφτιαξε στο Git έναν κώδικα που υπολογίζει καμπύλες φωτός από την διέλευση αντικειμένων διαφόρων σχημάτων μπροστά από τον φωτεινό δίσκο ενός άστρου,



Νομίζω ότι μπορεί κανείς να δοκιμάσει να εισάγει διαφορετικά σχήματα και να παίξει με το αποτέλεσμα.