Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

First Mediterranean Conference in Classical and Quantum Gravity

1st Mediterranean Conference in Classical and Quantum Gravity

First announcement

Dear Colleagues,

We are happy to announce the 1st Mediterranean Conference in Classical and Quantum Gravity (MCCQG). The conference will take place at the Orthodox Academy of Crete in Kolymbari (Greece) from Monday, September 14th to Friday, September 18th, 2009. The purpose of the conference will be to discuss the present status and latest developments in the classical and quantum treatment of gravitational systems and in related subjects, e.g. classical gravity and alternative theories, quantum gravity, cosmology, black holes, gravitational waves, strings and branes. The program will consist of invited plenary talks and contributed talks in parallel sessions.


Advisory Committee:

Ignatios Antoniadis (CERN, Switzerland)
Orfeu Bertolami (IST, Lisbon, Portugal)
Loriano Bonora (SISSA, Trieste, Italy)
George Contopoulos (Academy of Athens, Greece)
Ruth Durrer (Geneva University, Switzerland)
Enrique Gaztanaga (IEEC, Barcelona, Spain)
Gabriela Gonzalez (Louisiana State University, Baton Rouge, USA)
Marc Henneaux (Brussels University, Belgium)
Roman Jackiw (MIT, USA)
Claus Kiefer (Cologne University, Germany)
Stefano Liberati (SISSA, Trieste, Italy)
Ofer Lahav (University College London, UK)
Roy Maartens (University of Portsmouth, UK)
Don Marolf (UC Santa Barbara, USA)
Hermann Nicolai (AEI, Potsdam, Germany)
Augusto Sagnotti (Scuola Normale Superiore, Pisa, Italy)
Mairi Sakellariadou (King's College London, UK)
Jorge Zanelli (CECS, Valdivia, Chile)


Organizing Committee:

Spyros Basilakos (RCAAM, Academy of Athens)
Mariano Cadoni (University of Cagliari and INFN Cagliari)
Marco Cavagliΰ (University of Mississippi)
Theodosios Christodoulakis (University of Athens)
Elias Vagenas (RCAAM, Academy of Athens)


The MCCQG website : http://www.phy.olemiss.edu/mccqg/

is now open for registration and abstract submission. Further information on the conference program, conference venue and travel to Kolymbari can be found at the above website.

Please encourage other interested colleagues to apply.

We are looking forward to welcoming you at the MCCQG.

Cordially Yours,

The Organizing Committee

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Geodynamo (αναστροφή μαγνητικού πεδίου και 2012)

Το φαινόμενο της δημιουργίας μαγνητικού πεδίου στα διάφορα πλανητικά σώματα, αλλά και στον ίδιο τον Ήλιο, είναι από τα πιο ενδιαφέρονται αστροφυσικά προβλήματα και απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια, ουσιαστικά από τότε που επισημάνθηκε ότι η Γη έχει μαγνητικό πεδίο.

Ο υποψήφιος μηχανισμός που επικρατεί σήμερα για το πώς δημιουργείται και συντηρείται αυτό το πεδίο είναι ο μηχανισμός του δυναμό (self excited dynamo). Η φυσική αρχή του δυναμό είναι απλή, αν και η πλήρης και αυτοσυνεπής αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετά περίπλοκη. Καταρχήν, ο μηχανισμός είναι αυτό που υπονοεί το όνομά του (The Great Magnet, the Earth). Είναι δηλαδή ένα μοντέλο που βασίζεται στις ίδιες αρχές που λειτουργεί και το δυναμό ενός ποδηλάτου. Και η αρχή λειτουργίας ενός δυναμό στηρίζεται στην αρχή της επαγωγής. Τι λέει όμως η αρχή της επαγωγής; Μας λέει ότι αν πάρουμε έναν αγωγό και τον κινήσουμε μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο, τότε στα άκρα του αγωγού θα εμφανιστεί ηλεκτρική τάση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν έχεις φορτία που κινούνται μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο, τότε αυτά τα φορτία θα δεχτούν μία δύναμη Lorentz κάθετη στο μαγνητικό πεδίο και την διεύθυνση κίνησης. Σε έναν αγωγό λοιπόν, υπάρχουν τα ελεύθερα ηλεκτρόνια και τα διάφορα άτομα από τα οποία αποτελείται ο αγωγός. Καθώς κινείται ο αγωγός, κινούνται τα άτομα και τα ελεύθερα ηλεκτρόνια και φυσικά αισθάνονται την δύναμη Lorentz. Επειδή όμως τα άτομα (που είναι συνήθως θετικά φορτισμένα, αφού τους λείπει κάποιο ηλεκτρόνιο) δεν μπορούν να κινηθούν, αφού είναι εγκλωβισμένα στο πλέγμα του αγωγού, τα μόνα που κινούνται είναι τα ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ρεύμα μέσα στον αγωγό. Αυτό το ρεύμα με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει μαγνητικό πεδίο, το οποίο συνεισφέρει στο εξωτερικό μαγνητικό πεδίο.

Φυσικά τα πράγματα στην περίπτωση της εφαρμογής στη Γη δεν είναι ακριβώς έτσι και αυτό είναι το πρόβλημα της εμφάνισης του κυρίαρχου μαγνητικού πεδίου. Στο εσωτερικό της Γης, αντί για κάποιο αγωγό, έχουμε ένα αγώγιμο ρευστό το οποίο κινείται και από την κίνησή του δημιουργούνται ρεύματα (εδώ τα άτομα μπορεί να μην είναι δέσμια σε κάποιο πλέγμα, αλλά και πάλι τα ηλεκτρόνια είναι πολύ πιο ελαφριά και μπορούν να κινηθούν πολύ πιο εύκολα). Η περιοχή στην οποία συμβαίνει αυτό είναι η περιοχή ανάμεσα στον στερεό εσωτερικό πυρήνα της Γης και τον εσωτερικό μανδύα, που ονομάζεται εξωτερικός ρευστός πυρήνας και έχει περίπου την πυκνότητα και την αγωγιμότητα του σιδήρου. Υπάρχει ακόμα μία διαφορά από την παραπάνω περίπτωση του δυναμό του ποδηλάτου και αυτή είναι το εξωτερικό μαγνητικό πεδίο. Ενώ στο δυναμό του ποδηλάτου υπάρχει εξωτερικός μαγνήτης που διαμορφώνει ένα κυρίαρχο εξωτερικό μαγνητικό πεδίο, στην περίπτωση της Γης, το μαγνητικό πεδίο δημιουργείται, ενισχύεται και επιβιώνει από καθαρά εσωτερικές διαδικασίες της κίνησης του αγώγιμου ρευστού.

Με άλλα λόγια, το όλο πρόβλημα ουσιαστικά ανάγεται στο πως μπορεί ένα αγώγιμο ρευστό με την κίνησή του να δημιουργήσει και να συντηρήσει ένα μεγάλης κλίμακας διπολικό μαγνητικό πεδίο. Για να λυθεί λοιπόν αυτό το πρόβλημα, πρέπει να λυθούν αυτοσυνεπώς οι εξισώσεις της μαγνητοϋδροδυναμικής στην περιοχή του εξωτερικού ρευστού πυρήνα της Γης. Οι εξισώσεις αυτές είναι αρκετά περίπλοκες και μπορούν να λυθούν μόνο αριθμητικά σε υπερυπολογιστές. Αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί εδώ και μερικά χρόνια και υπάρχουν κάποια μοντέλα που περιγράφουν αρκετά καλά το μαγνητικό πεδίο της Γης και την συμπεριφορά του.

Μία τέτοια δουλειά παρουσιάστηκε από τους Gary A Glatzmaier και Peter Olson σε ένα άρθρο του Scientific American το 2005 με τίτλο, Scientific American: Probing the Geodynamo. Επιπλέον στοιχεία πάνω σ’ αυτή τη δουλεία υπάρχουν στην σελίδα του Glatzmaier, The Geodynamo(Glatzmaier), όπου παρουσιάζονται κάποια χαρακτηριστικά του μοντέλου και αρκετές όμορφες εικόνες. Βασικά αξίζει να ψάξει κάποιος τις σελίδες και των δύο γιατί υπάρχουν μερικά όμορφα πραγματάκια (ειδικότερα στη σελίδα του Glatzmaier όπου υπάρχουν και διάφορες δημοσιεύσεις του με τον P.Roberts πάνω στο θέμα, GARY A. GLATZMAIER and PAUL H. ROBERTS, Simulating the geodynamo, Cont. Phys. 38(1997) 269, Paul H. Roberts and Gary A. Glatzmaier, Geodynamo theory and simulations, Rev. Mod. Phys. 72(2000)1081). Όποιος ενδιαφέρεται για το μοντέλο του δυναμό, αξίζει να διαβάσει τόσο το άρθρο του scientific American όσο και το άρθρο στο Contemporary Physics που είναι και το λιγότερο τεχνικό από τα δύο τελευταία άρθρα.

Εγώ απλά θα επισημάνω ένα δύο πραγματάκια σχετικά με τον μηχανισμό. Για αρχή λοιπόν, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικό δυναμό, πρέπει να υπάρχουν 3 βασικές προϋποθέσεις. 1) Πρέπει να υπάρχει ρευστός αγώγιμος πυρήνας ή έστω ρευστή αγώγιμη περιοχή γύρω από τον πυρήνα, προκειμένου να μπορούν να αναπτυχθούν εκεί τα ρεύματα που θα συντηρήσουν το μαγνητικό πεδίο. 2) Θα πρέπει να υπάρχει μία πηγή ενέργειας, η οποία να κινεί το ρευστό ώστε αυτό να μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε μαγνητικό πεδίο. Αυτή η πηγή ενέργειας είναι κυρίως η θερμική ενέργεια που έχει παγιδευτεί στο εσωτερικό του πλανήτη από την δημιουργία του, η οποία κατά την προσπάθειά της να βγει προς τα έξω δημιουργεί φαινόμενα μεταφοράς στον ρευστό εξωτερικό πυρήνα, περίπου όπως έχουμε τα κύτταρα κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα. Η τελευταία προϋπόθεση είναι: 3) Πρέπει ο πλανήτης να περιστρέφεται έτσι ώστε να μπορούν να εμφανιστούν δυνάμεις Coriolis. Οι δυνάμεις Coriolis θα έχουν ως αποτέλεσμα να συστρέφουν τη ροή του ρευστού όπως αυτή δημιουργείται εξαιτίας των φαινομένων μεταφοράς (φαινόμενο αντίστοιχο με τους κυκλώνες στην ατμόσφαιρα). Από αυτή τη συστροφή τελικά το αποτέλεσμα είναι να ενισχύεται το μαγνητικό πεδίο φτάνοντας τελικά σε μία κατάσταση περίπου σταθερής έντασης.


Το άλλο που θα ήθελα να επισημάνω είναι το φαινόμενο της αναστροφής του συνολικού μαγνητικού πεδίου της Γης. Αυτό είναι ένα πολύ καλά καταγεγραμμένο φαινόμενο και είναι ίσως το πιο δύσκολο στην θεωρητική του περιγραφή. Παρόλα αυτά, τα σύγχρονα αριθμητικά μοντέλα έχουν καταφέρει να το αναπαράγουν, όπως παρουσιάζεται στα παραπάνω links. Αυτό που θα πω εδώ είναι ότι το μαγνητικό πεδίο που αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνεια της Γης ως διπολικό, είναι στην πραγματικότητα ένα αρκετά πιο περίπλοκο πεδίο στην περιοχή του συνόρου του εξωτερικού ρευστού πυρήνα με τον μανδύα (CMB) που αποτελείται και από ανώτερης τάξης πολύπολα, τα οποία όμως εξασθενούν μέχρι να φτάσουν στην επιφάνεια (ένα n-πολο εξασθενεί ως 1/r^(n+1) με την απόσταση). Αυτό που παρατηρείται λοιπόν είναι ότι υπάρχει μία δυναμική ανάμεσα σε μία κατάσταση που προσπαθεί να ανατρέψει το κυρίαρχο διπολικό μαγνητικό πεδίο και σε μία κατάσταση όπου αυτό διατηρείται. Τις περισσότερες φορές, επικρατεί η σταθερότητα του μαγνητικού πεδίου, αλλά κάποιες φορές το πεδίο ανατρέπεται. Αυτό γίνεται με την σταδιακή επικράτηση και ανώτερων τάξεων του πολυπολικού πεδίου μέχρι να κυριαρχήσει στους πόλους του CMB πεδίο της αντίθετης πολικότητας οπότε και σταθεροποιείται η κατάσταση. Σε όλη τη διαδικασία, η οποία διαρκεί μερικές χιλιάδες χρόνια, το μαγνητικό πεδίο δεν εξαφανίζεται, αλλά γίνεται πιο περίπλοκο.

Έχοντας αναφέρει λοιπόν όλα τα παραπάνω, παρουσιάζω παρακάτω τα video με το 20ο επεισόδιο της εκπομπής «Το Σύμπαν που Αγάπησα» που αναφέρεται σε αυτό το θέμα και τις καταστροφολογικές παπαριές που κυκλοφορούν για το 2012 και το ημερολόγιο των Μάγια και όλα τα σχετικά που δείχνει ο Χαρδαβέλλας και ο Λιακόπουλος στις εκπομπές του. Αν εξαιρέσεις μερικές ανακρίβειες (το θέμα είναι αρκετά τεχνικό) η εκπομπή είναι μάλλον καλή και αντικρούει τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια. Μερικά όμορφα animations που φαίνονται στα video με τις μαγνητικές δυναμικές γραμμές είναι από τις παραπάνω δουλειές που αναφέρω.

2012: Αναστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου
20ο επεισόδιο του 4ου κύκλου της εκπομπής "Το Σύμπαν που Αγάπησα", με τίτλο «Ο Μύθος του 2012: Η αναστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου». Αυτό το επεισόδιο απομυθοποιεί τις διάφορες καταστροφολογικές θεωρίες που προμηνύουν το τέλος του κόσμου το 2012 και βασίζονται στα διάφορα σενάρια που έχουν σχέση με το μαγνητικό πεδίο της Γης και την αναστροφή του ή την εξαφάνισή του.







Συνοδευτικά με τα παραπάνω, μπορεί να δει κανείς και αυτό το άρθρο, 2012: No Geomagnetic Reversal (UNIVERSE TODAY), όπου παρουσιάζονται μερικές επιπλέων πληροφορίες σχετικά με τις θεωρίες κατακλυσμού και αναστροφής των γεωγραφικών πόλων της Γης από τον Nibiru ή διαφορετικά Planet X, που κάποιο προσπαθούν να τα συσχετίσουν με την αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης που καταγράφεται στα γεωλογικά δεδομένα.

Και για όποιον έχει όρεξη, ένα γνήσιο δείγμα μπουρδολογίας για την αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης ή ορθότερα για την αναστροφή των γεωγραφικών πόλων της Γης εξαιτίας του επερχόμενου Nibiru (2012: No Planet X) από το καθηγητή του ΤΕΙ Πειραιά Παναγιώτη Παππά


Τηλεφώς -- Κατακλυσμοί
Αποσπάσματα από την εκπομπή του Τηλεφώς, «Με τα χρώματα του λόγου», με θέμα τους Κατακλυσμούς. Στα αποσπάσματα αυτά ο «καθηγητής» του ΤΕΙ Πειραιά, Παναγιώτης Παππάς, δίνει ρεσιτάλ με τις «επιστημονικές» του απόψεις για το μαγνητικό πεδίο της γης, την αναστροφή των γεωγραφικών πόλων, την δομή του Ηλιακού συστήματος και την ευστάθεια της περιστροφής της Γης.









Άντε και Βοήθεια Μας...

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Μερικά links σχετικά με Φυσική

Και μερικά links σχετικά με φυσική:

Για αρχή, ένα ενδιαφέρων post στο blog Backreaction με θέμα την δυνατότητα ανίχνευσης του ορίζοντα γεγονότων από τις παρατηρήσεις των αστροφυσικών μελανών οπών:

Backreaction: Evidence for the Black Hole Event Horizon
Το post γράφτηκε με αφορμή μία διάλεξη που δόθηκε στο Perimeter Institute με θέμα:
Evidence for the Black Hole Event Horizon

Abstract: Astronomers have discovered many candidate black holes in the universe and have studied their properties in ever-increasing detail. Over the last decade, a few groups have developed observational tests for the presence of event horizons in candidate black holes. The talk will discuss one of these tests, which indicates that the supermassive black hole at the center of our Galaxy must have a horizon.

την οποία μπορεί να βρει κανείς στο link PIRSA: 09020024 όπου υπάρχει η παρουσίαση σε μορφή pdf και το video σε μορφή wmv.

Το δεύτερο είναι μία "είδηση" από το Reuters:
Physics lab allays Angels & Demons antimatter fear (Reuters)
GENEVA (Reuters) - The European physics laboratory that reassured us it wouldn't destroy the Earth in a "Big Bang" experiment last year is now telling people not to fret about antimatter.


Δεν μας έφτανε η παράνοια με τις mini black holes, θα αρχίσει τώρα με αφορμή την ταινία που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Dan Brown, Angels & Demons, παράνοια και σχετικά με την αντιύλη;

Τέλος, ένα άρθρο από το Physics Today με ένα σχετικά πιο τεχνικό θέμα:
Solving quantum field theories via curved spacetimes
Strongly interacting quantum field theories are notoriously difficult to work with, but new information about some of them is emerging from their surprising correspondence with gravitational theories.


Αυτά...

Energy Dependence of the Speed of Light?

Πριν από λίγο καιρό, σε μία από τις συναντήσεις της Ομάδας Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε μία εργασία της ομάδας του H.E.S.S. που είχε ως αντικείμενο το θέμα της εμφάνισης διασποράς ανάλογα με την ενέργεια που έχουν τα φωτόνια των ακτίνων γάμμα που μας έρχονται από πηγές σε κοσμολογικές αποστάσεις, εξαιτίας διορθώσεων στην ειδική σχετικότητα από φαινόμενα κβαντικής βαρύτητας.

Για αυτό το θέμα, δηλαδή το ζήτημα της διασποράς και την δυνατότητα παρατήρησής της, έχω γράψει μία σειρά από posts, Ενδιαφέροντα νέα από το MAGIC, Ομιλία Δ. Νανόπουλου 5/12/07, Τα 4’ που (δεν) ανατρέπουν τη Φυσική και η ομιλία Νανόπουλου, Markarian 501 και Νανόπουλος, Probing Quantum Gravity with MAGIC?, με τελευταίο το On the rapid TeV flaring activity of Markarian 501.

Σ' αυτή τη σειρά λοιπόν, προστίθεται και αυτό το post. Η εργασία της ομάδας του H.E.S.S., που αναφέρω παραπάνω έχει τίτλο: "Limits on an Energy Dependence of the Speed of Light from a Flare of the Active Galaxy PKS 2155-304" και έχει δημοσιευτεί στο Physical Review Letters vol. 101, 170402 (2008)[arXiv:0810.3475].

Το abstract της εργασίας αναφέρει:
In the past few decades, several models have predicted an energy-dependence of the speed of light in the context of quantum gravity. For cosmological sources such as active galaxies, this minuscule effect can add up to measurable photon-energy dependent time lags. In this paper a search for such time lags during the H.E.S.S. observations of the exceptional very high energy flare of the active galaxy PKS 2155-304 on 28 July in 2006 is presented. Since no significant time lag is found, lower limits on the energy scale of speed of light modifications are derived.


Καταρχάς πρέπει να πούμε κάποια στοιχεία για τον PKS 2155-304. O PKS 2155-304 είναι ένας ενεργός γαλαξίας, που ανήκει στην κατηγορία των BL Lac αντικειμένων με ισχυρή εκπομπή από τα ραδιοκύματα μέχρι τις ακτίνες γάμμα υψηλής ενέργειας (τα BL Lac αντικείμενα, είναι οι ραδιογαλαξίες που έχουν στραμμένο το jet τους προς τα εμάς). Βρίσκεται σε απόσταση z = 0.117 και παρουσιάζει έντονες εκλάμψεις. Σε σχέση με τους Mkn 421 και Mkn 501 (που βρίσκονται σε απόσταση z = 0.03), o PKS 2155-304 βρίσκεται 4 φορές μακρύτερα και άρα θα περίμενε κανείς τα φαινόμενα διασποράς από τις κβαντικές διορθώσεις να είναι πιο έντονα από ότι στον Mkn 501 στην ίδια περιοχή ενεργειών.
Να θυμίσω εδώ ότι:
For Mkn 501, an indication of higher energy photons lagging the lower energy ones was reported during a flare in 2005 by the MAGIC collaboration [17]. This dispersion was recently quantified to |ξ| ~ 30 [18]. Since the signal is however also marginally consistent with zero dispersion, limits of |ξ| < 60 and |ζ| < 2.2×10^17 were derived [18].



Οι παράμετροι ξ και ζ που αναφέρονται παραπάνω είναι ουσιαστικά ελεύθερες παράμετροι που ποσοτικοποιούν την διασπορά για τον γραμμικό και τον τετραγωνικό όρο αντίστοιχα ως προς την ενέργεια του Planck, σύμφωνα με τη σχέση:
$$\reverse\opaque c'=c\left(1+\xi\frac{E}{E_p}+\zeta\frac{E^2}{E_p^2}\right).$$

Το παραπάνω (η αναφορά για |ξ| ~ 30) είναι το αποτέλεσμα της ομάδας του MAGIC και της ομάδας Νανόπουλου για τα 4 λεπτά καθυστέρηση στα φωτόνια που παρατηρήθηκαν από μία έκλαμψη του Mkn 501, στο οποίο έχω αναφερθεί και στο παρελθόν.

Σ’ αυτή τη νέα δουλεία του H.E.S.S., στην οποία αναφέρομαι τώρα, μελετήθηκε λοιπόν μία έκλαμψη του PKS 2155-304, που καταγράφηκε στις 28 Ιουλίου του 2006. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, όπως δίνονται στο άρθρο στο PRL είναι:

The measured limits on the energy dispersion translate into limits on the energy scale of speed of light modifications. For a linear dispersion in energy, Eq. 2 yields |ξ| < 17 (or |ξ|^−1 Ep > 7.2 ×10^17 GeV) for the limit obtained with the MCCF method, at 95% confidence. The linear dispersion limits obtained from the Wavelet analysis yields a limit of |ξ| < 23 (or |ξ|^−1 Ep > 5.2 ×10^17 GeV), confirming this result. These limits are the most constraining limits from time-of-flight measurements to date. For a quadratic dispersion in energy, the MCCF method yields |ζ| < 7.3 ×10^19 (or |ζ|^−1/2 Ep > 1.4 ×10^9 GeV) with Eq. 3.

This measurement opens a new redshift range for population studies of time delays from active galaxies, which are needed to rule out the possibility of time delay cancellation. For a final verdict on this question further VHE observations of active galaxies are needed. However, the result already shows that the time delay reported for Mkn 501 in [18], if considered significant, cannot be attributed to speed of light modifications. Current and future instruments such as Fermi for gamma ray bursts, or the proposed Cherenkov Telescope Array for active galaxies, will further improve the sensitivity of time-of-flight measurements, perhaps one day revealing deviations from Einstein’s postulate.


Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι αυτά τα αποτελέσματα αποκλείουν την πιθανότητα, η διασπορά που παρατηρήθηκε στα φωτόνια της συγκεκριμένης έκλαμψης του Mkn 501 να οφείλεται σε φαινόμενα κβαντικής βαρύτητας, όπως είχα αναφέρει και στο παρελθόν, ενώ γίνεται πιο πιθανό οι διασπορά να οφείλεται σε φαινόμενα που έχουν να κάνουν με την ίδια την πηγή. Φυσικά, όπως αναφέρουν και από το H.E.S.S. collaboration, με τα νέα όργανα που έχουμε για να παρατηρούμε τους ενεργούς γαλαξίες, ανοίγει το παράθυρο στην δυνατότητα παρατήρησης αποκλίσεων από την Lorentz Invariance.

[17] J. Albert et al. (MAGIC Collaboration), Ap. J. 669, 862 (2007).
[18] J. Albert et al. (MAGIC Collaboration), J. Ellis, N. E. Mavromatos, D. V. Nanopoulos, A. S. Sakharov, and E. K. G. Sarkisyan, Phys. Lett. B in press 668, 253-257 (2008).

Χμ... είχα καιρό να γράψω ένα post καθαρής φυσικής... :)

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Υπόθεση Λιακόπουλος vs blogme.gr

Με αφορμή την ακόμα μία αναβολή της δίκης για το blogme.gr αποφάσισα να μαζέψω μερικά links σχετικά με αυτό το θέμα από διάφορα blogs που ασχολήθηκαν αυτές τις ημέρες.

Σηκωθήτε από ντιβάνια, καναπέδες, μπιντέδες και βουρ για λοβοτομή. (kaltsovrako)
Η πρώτη γνωριμία μου με τον κιοφτέ ήταν παραμονές χριστουγέννων του ‘99. Τον διέκρινα σε πάνελ μεγάλου καναλιού -όπως συνηθίζεται να λέγεται- ενώ προσπαθούσε να πείσει τον δημοσιογράφο και τους τηλεθεατές πως σε λίγες μέρες ο κόσμος θα πάψει να υπάρχει. Μόνο και μόνο επειδή ερχόταν το 20οο. Ναι… τι να πώ;… πως ο φόβος φυλάει τα έρημα που λέει κι ο λαός; Ναι, ειναι γνωστή τακτική συγκεκριμένων τάσεων -να το πώ κομψά- που εφαρμόστηκε στην παγκόσμια ιστορία και συνεχίσει να δουλευει ρολόϊ. Ο δημοσιογράφος μάλιστα του έκλεισε ραντεβού μετά την πρωτοχρονιά με μια εσσάνς μειδιάματος και κάπου εκεί σταμάτησε εγκέφαλος μου (ό,τι απέμεινε δηλαδή από αυτόν) να παρακολουθεί ψάχνοντας κάτι πιο πεζό στα κανάλια (βλ. μπάλα, κανακώλο, δεξερωγωτί)...

Έχω 6 παιδιά* να θρέψω...(Η δίκη της μιαράς ροής RSS II) (pølsemannen)
Μετά από έναν χρόνο και... βάλε επανερχόμαστε στην απίστευτη υπόθεση της δίωξης του Αντώνη Τσιπρόπουλου από τον τηλεπωλητή εθνωφελούς
χαρτοπολτού κ.κ. Λιάκουριδέα μετά την απίστευτης διάρκειας
αναβολή που πήρε η δίκη...


blogme.gr ~ ενα διαδικτυακο παραμυθι (Rodia)
Μια φορα κι εναν καιρο, υπηρχε ενα καλο παιδακι που το λεγανε Αντωνη και ηταν πολυ φτωχο. Για τουτο ειχε παρει επιδοτηση απο τον Οαεδ, ενα καλο κυριο που βοηθουσε τους ανεργους, ωστε να στησει μια δουλιτσα να βγαζει τιμια το ψωμακι του.
Εστησε τη δουλεια του ο Αντωνης, μια εργασια που του αρεσε και ηταν και πολυ μοντερνα για την εποχη. Εσιαξε ενα σερβερ που φιλοξενουσε ψηφιακα ημερολογια (blogs τα λεγανε τοτε) για να διευκολυνει τις επισκεψεις των χρηστων του διαδικτυου μεταξυ τους, αλλα και για να μαθαινουν οι νεοι χρηστες τι ειναι διαδικτυο, κατι που δεν ηταν και πολυ γνωστο εκεινη την εποχη στη μακρινη χωρα που κατοικουσε ο Αντωνης.
Οπως μονο στα παραμυθια συμβαινει, ενας κυριος που εβγαζε το ψωμι του πουλωντας βιβλια γεματα βλακειες, νευριασε που ενα ημερολογιο τον σατιριζε και ξεσκεπαζε τις σαχλαμαρες του, επειδη τοτε κανεις σχεδον δεν καταλαβαινε οτι στα ημερολογια του ο κοσμος μπορει να γραφει ο,τι θελει. Ο κυριος αυτος εψαχνε παντου να βρει ποιος του χαλουσε τη δουλεια ξεσκεπαζοντας τις ανοησιες που εγραφαν τα βιβλια που πουλαγε, αλλα δεν εβγαζε ακρη...


Σκέψεις και 7 ατάκες για την Υπόθεση Blogme.gr (Rodia)
Προηγούνται οι 7 ατάκες, που γράφτηκαν για την Υπόθεση Blogme.gr, την εποχή της αθωότητας...

Αύριο δικάζεται η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο (Πολιτικό blog)
Αύριο είναι η δίκη του blogme.gr. Μετά από δύο αναβολές όλοι νομίζω πως ελπίζουν πως θα δικαιωθεί ο Αντώνης Τσιπρόπουλος έναντι του τηλεπλασιέ που υποστηρίζει πως είναι και φυσικός...

Αύριο η δίκη του blogme.gr (ANemos)
Την Τετάρτη 18/2 πρόκειται να εκδικαστεί (;) η υπόθεση του blogme, του Αντώνη Τσιπρόπουλου δηλαδή, που το καλοκαίρι του 2006 είχε συλληφθεί κατόπιν μήνυσης κατ’ αγνώστων του Δημοσθένη Λιακόπουλου (του γνωστού τηλεβιβλιοπώλη), επειδή ο aggregator του αναδημοσίευε τα ποστ από το blog του FunEl (κατά του οποίου βασικά στρεφόταν η μήνυση Λιακόπουλου), όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά επειδή αυτό κάνουν οι aggregators: αναδημοσιεύουν περιεχόμενο...

ΥΠΟΘΕΣΗ BLOGME ΠΕΡΙ ΑΡΛΟΥΜΠΙΜ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ UPDT (THEOULINI)
Την Τετάρτη 18/2 πρόκειται να εκδικαστεί (;) η υπόθεση του blogme, του Αντώνη Τσιπρόπουλου δηλαδή, που το καλοκαίρι του 2006 είχε συλληφθεί κατόπιν μήνυσης κατ’ αγνώστων του Δημοσθένη Λιακόπουλου (του γνωστού τηλεβιβλιοπώλη), επειδή ο aggregator του αναδημοσίευε τα ποστ από το blog του FunEl (κατά του οποίου βασικά στρεφόταν η μήνυση Λιακόπουλου), όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά επειδή αυτό κάνουν οι aggregators: αναδημοσιεύουν περιεχόμενο...

Σήμερα η δίκη του blogme (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)
Μετά από δύο αναβολές που ζήτησε ο κατήγορος τηλεβιβλιοπώλης σήμερα είναι η νέα δικάσιμος για την υπόθεση blogme με κατηγορούμενο τον Αντώνη Τσιπρόπουλο.

2010 the year we make contact... (pølsemannen)
...with the Arloubim from Sirius!
Τελικά αυτός που δικαιώνεται περισσότερο και από τον Λιακό στην βλογόσφαιρα των ΕΛ, είναι ο πάντα δικός σας χοληστερινοπώλης.
Δυστυχώς η ταλαιπωρία του Αντώνη Τσιπρόπουλου έλαβε παράταση μέχρι τις 6-5-2010!...


Η δίκη του Κάφκα, του Τσιπρόπουλου και του ελεύθερου διαδικτύου (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΟΣ)
Πήγα σήμερα το πρωί στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, γνώρισα επιτέλους από κοντά τον Αντώνη Τσιπρόπουλο, είδα Λιάκουρα live (κάπου πήρε το μάτι μου και μία κοσμοσφαίρα του Πούτιν αλλά δεν πάω και στοίχημα), και αφού περιμέναμε άδικα να εκδικαστούν οι προηγούμενες υποθέσεις του Πλημμελειοδικείου έφτασε η ώρα να αναβληθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά η εκδίκαση...

Terra incognita (xasodikis)
Με αφορμή τη δίκη Τσιπρόπουλου, που επρόκειτο να γίνει εχτές και αναβλήθηκε λόγω ωραρίου για τις 6 Μαΐου 2010 (αθάνατη και ταχύτατη ελληνική Δικαιοσύνη!), και τη σχετική φιλολογία που έχει αναπτυχθεί στην μπλογκόσφαιρα, μερικές σκέψεις...


Στα παραπάνω blogs υπάρχουν αρκετά ακόμα links σχετικά με το θέμα αυτό, που αξίζει να δει κανείς.
Υπάρχει και σχετικό petition στο link http://www.develop4democracy.org/petition/.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ανακοινώσεις Εκδηλώσεων

Και δυο Ανακοινώσεις Εκδηλώσεων.

Η πρώτη εκδήλωση έχει να κάνει με την Φυσική:

Σας ενημερώνουμε για τη συζήτηση που θα γίνει με αφορμή την έκδοση του
βιβλίου του Ευτύχη Μπιτσάκη:

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

στο Αμφιθέατρο Δρακόπουλου, Πανεπιστημίου 30, κεντρικό κτίριο του
Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00

Ομιλητές:

Κ. Αλυσσανδράκης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Β. Καρακώστας (Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Μ. Παπαθανασίου (Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Θ. Π. Τάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)
Γ. Τριμπέρης (Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Η είσοδος είναι ελεύθερη


Και η δεύτερη, έχει να κάνει με τη Φιλοσοφία:

Σας προωθούμε συνημμένα πρόσκληση του κου Θ. Πελεγρίνη για την παράσταση
«Η φιλοσοφία στη σκηνή: Νίτσε» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 24
Φεβρουαρίου 2009

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

The day after Darwin Day

Αν και με μια μέρα καθυστέρηση (είχα κάτι τρεχάματα), είπα να ποστάρω κάτι για τα 200 χρόνια από την γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου.

12 Φεβρουαρίου του 2009, 200 χρόνια λοιπόν από την Γέννηση του Δαρβίνου και 150 από την έκδοση του "On the Origin of Species".

Υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα άρθρα σε άλλα blogs (όπως εδώ, εδώ και εδώ) που αξίζει να κοιτάξει κανείς, όπου το θέμα είναι φυσικά η περίφημη διαμάχη σχετικά με την αποδοχή της Εξελικτικής Θεωρίας.

Σε αυτή την ιστορία, υπάρχει και μια ιδιότυπη Ελληνική νότα ή ας πούμε Ελληνική εκδοχή. Μια εκδοχή της εναντίωσης στην θεωρία της Εξέλιξης αλα Ελληνικά, με στοιχεία αρχαιολατρίας. Σκέφτηκα λοιπόν ότι ένας τρόπος να τιμήσω την επέτειο αυτή, είναι να καταγγείλω αυτές τις βλακείες, επισημαίνοντας τες.


Against Science: Evolution and ID, the Greek way


Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Τρομοκρατία

Νέα τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι (in.gr)έξω από την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη.

Ο δράστης πυροβόλησε εναντίων ιδιωτικού φρουρού (security) δύο φορές, τραυματίζοντάς τον στο λαιμό. Ο ιδιωτικός φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Ο δράστης, συνελήφθη και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ανήκει στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛ.ΑΣ. η οποία και ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη της τρομοκρατικής ενέργειας.

Οι έρευνες της αστυνομίας, γύρω από τη σκοτεινή αυτή υπόθεση συνεχίζονται, ενώ τα μέχρι τώρα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν υπηρεσιακό περίστροφο αστυνομικού.

Δυστυχώς, ένα ακόμα μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό στο ενεργητικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που κατά τα άλλα λειτουργεί υποδειγματικά. Για να δούμε πως θα διαχειριστούν αυτή την υπόθεση τα ΜΜΕ.