Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008

Greek judge on hunger strike vs Ελληνικό κράτος δικαίου

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει μόνο το BBC και τα Ελληνικά blogs. Αναφέρομαι στο θέμα της πρώην δικαστή Γρεβενών κας Μαρίας Μαργαρίτη, τις καταγγελίες της, την εκδίωξή της από το αξίωμά της και την απόπειρά της να πραγματοποιήσει απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεικτικά παραθέτω από το blog του Πολίτη:
Η δικαστής Γρεβενών κα Μαρία Μαργαρίτη, εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το δικαστικό σώμα, όταν έβγαλε στήν φόρα παρτίδα Κονδυλίων που προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς, τα οποία κατασπαράχθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς φορείς. Παράλληλα, ξεμπρόστιασε ολόκληρο το δικαστικό σώμα, αποκαλύπτοντας τον ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ:
Εκατοντάδες ανήλικοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά (και πολλές φορές έναντι αμοιβής που απολαμβάνουν δικαστικοί και άλλοι "μεσάζοντες") σε μυστικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο εντός των δικαστηρίων!

Η κα Μαρία Μαργαρίτη, προέβη σε απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την πλήρη αποκατάστασή της και την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων. Όμως, η προσωπική ασφάλεια του κου Καραμανλή φρόντισε να την απομακρύνει βίαια, όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα μέχρι αυτή την στιγμή ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, παρά μόνο από το BBC, ενώ στο YouTube η μαζική διανομή του βίντεο δεν επιτρέπεται (αναγράφεται η ένδειξη "Embedding disabled by request").

Το video στο youtube που αναφέρει και ο Πολίτης υπάρχει στην διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=jglCyU8TPJw και στις σχετικές πληροφορίες διαβάζουμε:
Added: December 13, 2007
In Greece, a former judge has gone on hunger strike to try to force the government to reinstate her. The judge was forced out of her job five years ago after she tried to expose alleged corruption in Northern Greece. From Athens Malcolm Brabant reports....Στο θέμα αναφέρονται διάφορα blogs και το indymedia. Ενδεικτικά αναφέρω: vrypan, magicasland, gmargari, greece-salonika, hereticrepublic-gr, kourdistoportocali, MIXER, diagoras...
Εκεί ίσως βρείτε περισσότερες πληροφορίες. Την υπόθεση της κυρίας Μαργαρίτη δεν την έχω παρακολουθήσει και δεν ξέρω τις λεπτομέρειες των καταγγελιών της. Γενικά αναφέρονται διάφορα. Από τα λίγα που έχω δει, εμφανίστηκε κάποια στιγμή και στον Τριανταφυλλόπουλο με τις καταγγελίες της, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι και πολύ καλά πνευματικά. Για παράδειγμα η Rodia αναφέρει:
Παλιοτερα, ειχα δει/ακουσει σε σοβαρα ΜΜΕ οτι η κ. Μαργαριτη ειναι μια τρελη δικαστινα. Μπορει και να εχουν δικιο, γιατι «απο παιδι κι απο τρελο μαθαινεις την αληθεια», οπως λεει η παροιμια.

ενώ τα ίδια αναφέρονται και στα σχόλια του video στο youtube.
Κάνοντας ένα google στο όνομα της κυρίας Μαργαρίτη, βρήκα από δημοσίευμα στο Βήμα με τίτλο, «Ολοι οι «ένοικοι» του Μαξίμου. Τι προβλέπει το επίσημο οργανόγραμμα. Οι μάγειροι, οι σερβιτόροι, οι κηπουροί και οι επιμελητές», το παρακάτω:
...H στελέχωση και οι αρμοδιότητες των γραφείων
Σύμφωνα με το ΠΔ 98/2005 που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού θεωρείται «αυτοτελής δημόσια υπηρεσία» της οποίας σκοπός είναι «η άμεση υποβοήθηση και εξυπηρέτηση του Πρωθυπουργού στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του». Στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού υπάγονται τα εξής έξι γραφεία:
...
6. Γραφείο Οργάνωσης και Διοίκησης....
Προϊσταμένη του γραφείου είναι η κυρία Στυλιανή Δελή, που έχει υπό τη δικαιοδοσία της 35 άτομα. Σε θέσεις ειδικών συμβούλων υπηρετούν οι κυρίες Ντόρα Βυζοβίτου (με απόσπαση από τη Βουλή), Μαρία Μαργαρίτη (απόσπαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο Γρεβενών), Μαρία Γατή, Μαρία Γαλανού, ο κ. M. Λιακόπουλος, ενώ προσφάτως ανακλήθηκε ο διορισμός του κ. Αντ. Γιαννόπουλου...
Το ΒΗΜΑ, 26/06/2005 , Σελ.: A10
Κωδικός άρθρου: B14498A101
ID: 271007

Δεν ξέρω αν η κυρία που αναφέρεται στο άρθρο και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του γραφείου του πρωθυπουργού είναι η ίδια κυρία Μαργαρίτη (πραγματικά, ποιες οι πιθανότητες να μην είναι...), αλλά η όλη υπόθεση μου φαίνεται πολύ περίεργη.

Όπως και να έχει, δεν είναι αυτός ο λόγος που αναφέρομαι στο όλο θέμα. Το άρθρο στο Βήμα το βρήκα τυχαία άλλωστε. Ο λόγος που αναφέρομαι σ' αυτό το θέμα είναι πιο σοβαρός ακόμα και από το θέμα της κατάχρησης των κονδυλίων και προηγείται του θέματος της κακοποίησης των ανηλίκων.
Όλα αυτά, η συμπεριφορά που βλέπουμε στο video, οι υποθέσεις που έχουν παρουσιαστεί με τις "παρατυπίες" της δικαιοσύνης και ακόμα και τα γεγονότα του Σαββάτου κάνουν επιτακτικό ένα ερώτημα.
Ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου;
Τι λέει για την δημοκρατία μας η προφανής παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων που βλέπουμε στην περίπτωση της κυρίας Μαργαρίτη;

Σίγουρα η παραπάνω εικόνα δεν είναι η εξαίρεση, αφού όλοι θυμόμαστε την ίδια καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων στις συλλήψεις στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πριν ένα χρόνο περίπου.
Τι λένε για τη δημοκρατία μας οι εικόνες του Σαββάτου;Τι λένε για τη δημοκρατία μας οι αποκαλύψεις για παραδικαστικά κυκλώματα και η συνολική, προκλητική, συμπεριφορά των δικαστικών κύκλων;
Μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς στη χώρα μας;
Μπορούμε να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα κράτος όπου η νομοθετική εξουσία νομοθετεί υπέρ των πολιτών, η δικαστική εξουσία απονέμει δικαιοσύνη και η εκτελεστική εξουσία προστατεύει;


Τα τελευταία ερωτήματα είναι μάλλον ρητορικά...

---------------------------------------------
Update(12/02/08): Σχετικά με το άρθρο από το Βήμα, ο neTpen επισήμανε σε σχόλιο ότι:
Δεν είναι η ίδια. Το Ελεγκτικό Συνέδριο στις περιφερειακές υπηρεσίες του έχει μόνο διοικητικούς υπαλλήλους και όχι δικαστές. Η Μαρία Μαργαρίτη προφανώς είναι δικαστική υπάλληλος τού Ελεγκτικού Συνεδρίου και μόνο. Επίσης, η πρώην δικαστής Μαργαρίτη (δεν θυμάμαι το μικρό της, την είχα γνωρίσει από τις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου) ήταν Εφέτης νομίζω, αλλά είχε υπηρετήσει ως Πρόεδρος Πρωτοδικών ή Πρωτοδίκης (;) στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Ουδεμία σχέση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι κι αλλιώς (το οποίο ούτε Εφέτες, ούτε Προέδρους Πρωτοδικών, ούτε Πρωτοδίκες έχει).

Ευχαριστώ neTpen.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε δημοκρατία???

Vagelford είπε...

Δεν έχουμε Νεα Δημοκρατία;;;

Rodia είπε...

Ποιος ειναι βεβαιος οτι δεν προκειται για συνωνυμια; Να ενα θεμα ενδιαφερον για δημοσιογραφικη ερευνα, μονο που τα ΜΜΕ περι αλλα τυρβαζουν...
Παντως, απο οσο θυμαμαι, στην εκπομπη του (γνωστου) Μακη ειχε παρουσιαστει διαμαρτυρομενη επειδη της ειχαν αφαιρεθει οι φακελοι που ειχε "χρεωθει" και η αφαιρεση αυτη εγινε για λογους ολιγωριας και καθυστερησης στη διεκπεραιωση τους.

Τωρα, το (αν προκειται για το ιδιο προσωπο, ε) πως μια δικαστης που κρινεται ανικανη ειναι το ενδεδειγμενο προσωπο ως συμβουλος του πρωθυπουργου, αυτο εμπιπτει σε "αλλα" καναλια. Πως δλδ ηταν ο κ. Ζαχοπουλος ικανος να παραμενει στη θεση του ενω αλλαζαν οι υπουργοι του ΥΠΠΕ και να ξεκοκκαλιζει τα κονδυλια του Γ' πλαισιου;

Vagelford είπε...

Εγώ δεν μπορώ να ξέρω φυσικά αν είναι ή όχι συνωνυμία και το θέμα νομίζω ότι είναι πραγματικά ενδιαφέρον για δημοσιογραφική έρευνα. Και το αστείο είναι ότι προέκυψε από 5 λεπτά google.
Βάζει μια ενδιαφέρουσα παράμμετρο στην όλη συζήτηση πάντως.

Πέρα από αυτά όμως, το σημαντικό ζήτημα είναι το ζήτημα του κράτους δικαίου και της αλαζονίας των εξουσιών.

Rodia είπε...

Να δεις πως το ειπε ο Αριστοτελης.. "Η εξουσια διαφθειρει".. καπως ετσι.
Για τουτο, χρειαζεται να ελεγχεται η εξουσια, πραγμα που γινοταν μερι προτινος απο τον Τυπο, τη λεγομενη 4η εξουσια.
Σημερα ο Τυπος εχει παρει κομματι εξουσιας και αντι να ειναι εξω απο το παιχνιδι και να ασκει ελεγχο, παιζει κι αυτος, συμμετεχει στη διαμορφωση του γιγνεσθαι, λαβαινει οικονομικη ανταμοιβη, κλπ. Οποτε, τι να περιμενουμε; Οσο τον ενθαρρυνουμε σε αυτο το ρολο (αγοραζοντας π.χ. εφημεριδες) τοσο θα ενισχυεται και η δικη του αλαζονια. Ετσι δεν ειναι;

Το ζουμι παντως ειναι οτι αν δεν υπηρχαν οι διακαως επιθυμουντες να εξουσιαζονται (ετσι αποποιουνται ευθυνες, παντα φταιει ο αποπανω, κλπ) η Εξουσια δεν θα ηταν τοσο θρασεια και ανεξελεγκτη.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πιο πιθανό να δεχτώ ότι πρόκειται για κάποια είτε με μειωμένο καταλογισμό (σαλεμένη) είτε κακοπροαίρετη (απατεώνισσα)παρά ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έδιωξε κακήν κακώς μια Εφέτισα επειδή "αποκάλυψε" πορνείο(???)στο Δικαστικό ΜέγαροΓρεβενών (!!!)

neTpen είπε...

Δεν είναι η ίδια. Το Ελεγκτικό Συνέδριο στις περιφερειακές υπηρεσίες του έχει μόνο διοικητικούς υπαλλήλους και όχι δικαστές. Η Μαρία Μαργαρίτη προφανώς είναι δικαστική υπάλληλος τού Ελεγκτικού Συνεδρίου και μόνο. Επίσης, η πρώην δικαστής Μαργαρίτη (δεν θυμάμαι το μικρό της, την είχα γνωρίσει από τις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου) ήταν Εφέτης νομίζω, αλλά είχε υπηρετήσει ως Πρόεδρος Πρωτοδικών ή Πρωτοδίκης (;) στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Ουδεμία σχέση με το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι κι αλλιώς (το οποίο ούτε Εφέτες, ούτε Προέδρους Πρωτοδικών, ούτε Πρωτοδίκες έχει).

Πιθανότατα η ιστορία της έχει κάποια βάση (την είχαν κακοποιήσει μπράβοι κάποτε, κάτι λέει αυτό), αλλά φοβάμαι ότι η ίδια έπεσε σε απίστευτες υπερβολές μετά (όποιος την έχει δει στον Τριανταφυλλόπουλο, μπορεί να θυμηθεί). Έχασε δυστυχώς την αξιοπιστία της.

Vagelford είπε...

Ευχαριστώ neTpen.

neTpen είπε...

:)

Ο Αιρετικός - The Heretic είπε...

Έχουμε ακριβώς το κράτος που μας αξίζει. Δυστυχώς.-